ଜଳ ହିଁ ଜୀବନ … ଜଳ ମାନବ ଜୀବନ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ, ମୋ ପାଇଁ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସତ୍ୟ ଅଟେ । ଜୀବନ ପାଇଁ ଜଳ କାହିଁକି ଏତେ ଜରୁରୀ?
କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏକଥା ଜାଣନ୍ତି କି 50 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ରୋଗ କେବଳ ପାଣି ଯୋଗୁଁ ହିଁ ହୋଇଥାଏ । ଆଜ୍ଞା ହଁ ସଠିକ ଢଙ୍ଗରେ, ଠିକ ସମୟରେ, ଉଚିତ ପରିମାଣରେ ପାଣି ପିଇଲେ ଶରୀର ରୋଗର ଶିକାର ହେବେ ନାହିଁ ।
ମଣିଷର ବାହ୍ୟଅଙ୍ଗର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ପାଇଁ ଜଳ ଯେତିକି ଆବଶ୍ୟକ , ଶରୀରର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତା ତାଠାରୁ ବହୁତ ବେଶୀ । ଜଳ ଶରୀରରେ ଅମ୍ଳଜାନ ବିତରଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ | କାରଣ ଶରୀରର ଅଧିକାଂଶ ଅଂଶରେ ଜଳ ଥାଏ । ଆମେ ହୁଏତ ୧୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିନା ଖାଦ୍ୟରେ ବଞ୍ଚିପାରିବା କିନ୍ତୁ ପାଣି ବିନା ମାତ୍ର ୫ ଦିନରେ…ଆମେ ଜୀବନ ହରାଇବା ।
ଜୀବନ ପାଇଁ ଜଳ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଏହାର ଅନୁପସ୍ଥିତି କଳ୍ପନା କରିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର… ପୃଥିବୀ ପରି ମାନବ ଶରୀରର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଅଂଶ ହେଉଛି ଜଳ | ପୃଥିବୀ ଓ ମାନବ ଶରୀର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସଂଯୋଗ ରହିଛି । ପୃଥିବୀର ୭୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଜଳ ଦ୍ୱାରା ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ, ମାନବ ଶରୀରର ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟ ଜଳ । ପୁରୁଷଙ୍କ ଶରୀରରେ ୬୫% ଜଳ ହୋଇଥିବାବେଳେ ମହିଳାଙ୍କ ଶରୀରର ୫୨% ଜଳ ଅଟେ | ବୟସ୍କ ମାନବ ଶରୀରରେ ସର୍ବଦା ୩୫ ରୁ ୪୦ ଲିଟର ଜଳ ଥାଏ |
ମଣିଷ ପାଇଁ ଜଳ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ?
ଶରୀରରେ ୧% ଜଳର ଅଭାବ ହେବା ମାତ୍ରେ ଆମେ ତୃଷାର୍ତ୍ତ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଜଳର ହ୍ରାସ ପରିମାଣ ୫% ରେ ପହଞ୍ଚେ, ସେତେବେଳେ ଶରୀରର ସ୍ନାୟୁଗୁଡ଼ିକ ଦୁର୍ବଳ ହେବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ଦୁର୍ବଳ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି | ହ୍ରାସ ପରିମାଣ ୧୦% ରେ ପହଞ୍ଚିବା ମାତ୍ରେ ଆଖିକୁ ଅସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖାଯାଏ ଏବଂ ମଣିଷ ଚେତାଶୂନ୍ୟ ହୋଇଯାଏ | ଯଦି ଶରୀରରେ ଜଳର ଅଭାବ ୨୦% ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନ ଚାଲିଯାଇପାରେ ।
ଏପରିକି ଶରୀରର କଠିନ ଅଂଶ ହାଡ ମଧ୍ୟ ୨୨% ଜଳ ଧାରଣ କରିଥାଏ । ଆମ ଦାନ୍ତରେ ୧୦%, ଚର୍ମ ୨୦%, ମସ୍ତିଷ୍କ ୭୪.୫%, ମାଂସପେଶୀ ୭୫.୬% ଜଳ ରହିଥିବାବେଳେ ରକ୍ତରେ ୮୩% ଜଳ ଥାଏ |
ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ସକ୍ରିୟ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଅଧିକ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି | କିନ୍ତୁ ଜଳର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ଶରୀରକୁ ସଠିକ୍ ସମୟରେ ଜଳ ଯୋଗାଇବା । ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁ ସମୟରେ ଶରୀର ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରିଥାଏ, ସେହି ସମୟରେ ପାଣି ପିଇବା । ଶରୀର ଯେତିକି ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରିଥାଏ, ସେତିକି ପିଇବା , କମ ନୁହେଁ କି ବେଶୀ ବି ନୁହେଁ ।
କେତେବେଳେ ପାଣି ପିଇବେ ଏବଂ କେତେ ପିଇବେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିବା ଜରୁରୀ | ପାଣିର ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଯୋଗ ହେଉଛି ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାର ୪୦ ମିନିଟ ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ଖାଇବାର ଅତି କମରେ ୪୦ ମିନିଟ ପରେ ପାଣି ପିଇବା ଆବଶ୍ୟକ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ଆପଣ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ
ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ ପାଣି ଶରୀରକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଉପାଦାନ ଦେଇଥାଏ | କିଛି ଦିନର ଅଭ୍ୟାସ ପରେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ |ଜଳ ଶରୀରର ତରଳ ପଦାର୍ଥର ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ହଜମ, ଅବଶୋଷଣ, ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ, ଲାଳ ଗଠନ, ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପରିବହନ ଏବଂ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଥାଏ ।
Read more: Why Is Water So Essential for Human Life ? How It Supports Life
ଅତ୍ୟଧିକ ଜଳ ଗ୍ରହଣ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇପାରେ | ଏହାର ସଠିକ ପରିମାଣ ଦର୍ଶାଇବା ମଧ୍ୟ ସମୀଚିନ ନୁହେଁ, କାରଣ ଶରୀରର ଆବଶ୍ୟକତା ଭିନ୍ନଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ |
କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ପରେ ପ୍ରଥମେ ଅଳ୍ପ ପରିମାଣରେ ଜଳ ନେବା ଏବଂ ଅଳ୍ପ ବ୍ୟବଧାନ ପରେ ଜଳର ପରିମାଣକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ସର୍ବୋତ୍ତମ । ଶୋଷିଲା ଅନୁଭବ କରିବା ମାତ୍ରେ ହିଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପାଣି ପିଇବା ଉଚିତ୍ | ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ସମୟରେ ପାଣି ପିଇଲେ ହଜମ ଶକ୍ତି ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଏ | ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ପରେ ତୁରନ୍ତ ପାଣି ପିଇଲେ ମଧ୍ୟ ହଜମ ପ୍ରକିୟା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ | ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ଜ୍ୱର, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ, ପେଟ ଜ୍ୱାଳା, ପରିସ୍ରା ସଂକ୍ରମଣ ଭଳି ସମସ୍ୟା ଥିଲେ, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପାଣି ପିଇବା ଉଚିତ୍ |
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଆପଣ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଜଳ ଶୁଦ୍ଧ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଆଖିରେ ପରିଷ୍କାର ଦେଖାଯାଉଥିବା ଜଳ ଶୁଦ୍ଧ ନୁହେଁ | ପିଉଥିବା ଜଳକୁ ଅତି କମରେ ୪ ଘଣ୍ଟା ତମ୍ବା ପାତ୍ରରେ ରଖି ପିଇଲେ ଏହା ଶରୀର ପାଇଁ ବହୁତ ଉପକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ବୈଦିକ ଯୁଗରୁ ଭାରତୀୟ ମୁନି ଋଷିମାନେ ତମ୍ବା ପାତ୍ର ବା କମଣ୍ଡଳୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ । ଏବେ ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିସାରିଛି। ତମ୍ବା ପାତ୍ରରେ ପାଣି ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ପାଣିରେ ଥିବା କ୍ଷାର ଅଂଶ ଓ କ୍ଷତିକାରକ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ ।
ଏବେ ପାଣି ପିଇବାର ସଠିକ ବିଧି ମଧ୍ୟ ଜାଣି ନିଅନ୍ତୁ । ପାଣି ଧୀରେଧୀରେ ପିଇବା ଉଚିତ୍ । ଏପରି ପିଇଲେ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ଅନୁଯାୟୀ ପାଣି ଭିତରକୁ ଯାଏ | ଗ୍ଲାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଓଠ ଲଗାଇ ପାଣି ପିଇବା ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିବେଚିତ ହୋଇଛି । ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଉପରକୁ ମୁହଁ କରି ପାଣି ପିଅନ୍ତି ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ । ଏପରି ପାଣି ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ଖାଦ୍ୟ ନଳୀରେ ଅଧିକ ବାୟୁ ଭରିଯାଏ , ଯାହା ହଜମ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ | ଭୁଲ ଉପାୟରେ ପାଣି ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ଅମ୍ଳତା, ଗଣ୍ଠି ଯନ୍ତ୍ରଣା, ଆଣ୍ଠୁ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭଳି ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ | କିଛି ଲୋକ ଶୋଷ ଲାଗିବାର ଦୁଇ-ତିନି ଘଣ୍ଟା ଯାଏ ପାଣି ପିଅନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ପରେ ଏକାଥରକେ ବହୁତ ପାଣି ପିଅନ୍ତି | ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିପଜ୍ଜନକ, ଏହା କିଡନୀ ଏବଂ ହୃଦୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ |
ଗରମ ଚା କିମ୍ବା କଫି ଇତ୍ୟାଦି ପିଇବା ପରେ ତୁରନ୍ତ ପାଣି ପିଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ | କାକୁଡି, ତରଭୁଜ କିମ୍ବା କୌଣସି ଫଳ ଖାଇବା ପରେ ତୁରନ୍ତ ପାଣି ପିଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ମଣିଷ ପାଇଁ ଜଳର ବ୍ୟବହାର କ’ଣ?
ଆମ ଶରୀରର ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ଜଳ କିମ୍ବା ତରଳ ପଦାର୍ଥରେ ଗଠିତ | ରକ୍ତ, ଯାହାକୁ ଆମେ ମାନବ ଶରୀରର ଲାଇଫ୍ ଲାଇନ୍ ବୋଲି କହିଥାଉ, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ% 83% ଜଳ ରହିଥାଏ | ଭିଟାମିନ୍, ମିନେରାଲ୍ସ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜରୁରୀ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଯେପରିକି ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍, ଅମ୍ଳଜାନ ଇତ୍ୟାଦି ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଙ୍ଗକୁ ବହନ କରିବାକୁ ରକ୍ତ କାମ କରେ |
ପରିସ୍ରା ମଧ୍ୟ ଶରୀରର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତରଳ ଅଟେ, ଯାହା ଶରୀରରୁ ବର୍ଜ୍ୟ, ଓ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିବାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ | ଯଦି ଆମ ଶରୀରରେ ଜଳର ପରିମାଣ କମ୍ ଥାଏ, ତେବେ ଶରୀରରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାରକୁ ଯାଇପାରେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ଚର୍ମର ଶୁଷ୍କତା, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ, ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧା ଇତ୍ୟାଦି ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ |
ଜଳରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ସ, ସୋଡିୟମ୍ ,ପୋଟାସିୟମ୍ ପରି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଥାଏ ଏବଂ ଡିହାଇଡ୍ରେସନ୍ ଏଡାଇବା ସହ ଶରୀରରେ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖେ ଜଳ | ଏହାସହିତ ରକ୍ତରେ pH ସ୍ତର ବଜାୟ ରଖିବା, ସ୍ନାୟୁ, ମସ୍ତିଷ୍କ ଏବଂ ଶରୀରର ଅନ୍ୟ ଅଂଶ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିଥାଏ ଜଳ । ସାଧାରଣତ ଅତ୍ୟଧିକ ଝାଳ ବାହାରିବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ ସ୍ତର ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ, ଏଥିପାଇଁ ଥକ୍କା, ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇବା ଆଦି ସମସ୍ୟା ଦେଖାଯାଏ |
ଆମ ଶରୀରର ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଅଂଶ ଯେପରିକି ଆଖି, ପାଚନତନ୍ତ୍ର, ମୁହଁ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ। ଶରୀରର ହାଡକୁ ଦୃଢ଼ସ ରଖିବା ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ସହିତ ଆମକୁ ବହୁତ ପାଣି ଦରକାର ହୋଇଥାଏ | ଶରୀରର ସମସ୍ତ ଗଣ୍ଠିରେ କୋମଳତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ | କମ୍ ଜଳ ହେତୁ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥାରେ ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ବା ଅସ୍ଥି ସମସ୍ୟା ସାମ୍ନାକୁ ଆସେ |
ଆମ ଶରୀରରେ ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଜଳ କାମ କରେ | ଶରୀରର ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରା 37 ° C କିମ୍ବା 98.6 ° F ଅଟେ | ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସୂର୍ଯ୍ୟର ଗରମ ତାପମାତ୍ରାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଆମ ଶରୀରରୁ ଝାଳ ବାହାରେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା କମିଯାଏ |